Directorul Direcției de Investiții și Dezvoltare din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă, a declarat agenției MEDIAFAX că instituția intenționează să deschidă Patinoarul Mihai Flamaropol doar în condiții de siguranță și în cazul în care FR de Hochei îl va administra timp de 3-4 luni.
„Noi am spus de la început că până vom intra în acțiune cu noul patinoar, probabil undeva prin luna iulie, suntem absolut deschiși să plătim tot ce e din spate și să menținem patinoarul funcțional. Cu o singură condiție: federația să se ocupe în continuare de administrarea acestui patinoar. Noi plătim și federația știe ce e de făcut acolo. Dacă problema ar fi fost banii, le-am spus din luna decembrie, că plătim cu condiția să redeschidă patinoarul. Condiția este să fie sigur. Noi dăm banii, federația de hochei să deschidă patinoarul și să țină oamenii angajați care sunt dedicați acelui loc, pentru că acolo au crescut. Să-l țină în stare de funcționare pe banii municipalității. Deschidem patinoarul în condiții de siguranță certe și în cazul în care federația îl operează încă trei-patru luni. Suportul nostru, de aproape 300.000 de euro, e dat încă din decembrie„, a declarat Hreapcă.
Directorul a precizat că în cazul în care Federația Română de Hochei pe Gheață va disponibiliza angajații de la Patinoarul Mihai Flamaropol, Primăria este dispusă să-i angajeze pentru a continua activitatea: „Problema e simplă, acest patinoar nu mai funcționa. A fost cerut de noi de la Guvern pentru demolare și construirea unuia nou, care să facă cinste orașului. Reabilitarea pe care noi am studiat-o de-a lungul timpului este imposibilă, atât din punct de vedere structural cât și din punctul de vedere al tehnicii, care e la un nivel al anilor ’60-’70. Problema e că acel patinoar nu mai funcționa, pentru că nu putea. Nu numai din cauza datoriilor. Patinoarul are probleme inclusiv de structură, pe partea de acoperiș. Copiii erau învățați anul trecut unde să fugă și ce să facă dacă se rupe acoperișul. Noi nu avem acum de ce să discutăm despre patinoarul vechi pentru că știm că e vechi. Nu putem spune că e vreo piesă de scos în Europa. Și mașina aia de făcut gheață a fost cumpărată în 2008, dar e la nivelul anilor ’80. Am studiat toată povestea. Nu știu dacă oamenii vor fi dați afară, nu o să-i dea nimeni afară pentru că o să-i ținem noi. Problema este că federația de hochei nu a bătut la ușa noastră, deși noi am transmis să deschidă patinoarul, pentru că noi plătim. Noi ne facem datoria, dar nu avem personalul nostru să mergem cu patinoarul mai departe și nici nu avem de gând să răspundem pentru patioarul ăla și siguranța lui„.
Condiția ca Patinoarul Mihai Flamaropol să fie redeschis este strâns legată și de primirea tuturor avzielor de funcționare, a reamintit Hreapcă. „Eu voi avea un raport defintiv asupra structurii, discutat nu numai cu specialiștii mei, dar și cu partea de Sanepid, tot. Acel patinoar nu se va deschide decât în cazul în care va avea toate patalamalele obținute. Să avem avizele în care să se spună că 3-4 luni poate să funcționeze. Eu voi avea o întâlnire cu reprezentații părinților care au copii patinatori, apoi mă voi vedea cu domnul Băniciou ca să-i forțăm să deschidă patinoarul dacă se poate„, a spus Directorul Direcției de Investiții și Dezvoltare din Primăria București.
Hreapcă a precizat că omul de afaceri Ion Țiriac va construi un patinoar pe un teren pe care Primăria Capitalei îl va pune la dispoziție, pe lângă cel pe care îl va realiza municipalitatea pe locul actualului „Mihai Flamaropol”. „Voi avea o întâlnire cu părinții copiilor care fac patinaj, dar din păcate ei nu sunt constituiți la nivel de federație. E tardiv să facă asta acum. Pe termen mediu, noi avem o discuție cu domnul Țiriac și încercăm să rezolvăm problema unui patinoar pentru că vedem că există cerere. Din discuțiile avute cu domnul Țiriac, în următorii 5-6 ani, am avea nevoie pe lângă patinoarul pe care îl construim, ar mai trebui încă unul de dimensiuni internațional acceptate, dar fără gradene. În discuția cu domnul Țiriac, aflând că dânsul vrea să investească, i-am pus la dispoziție un teren al municipalității și sperăm ca săptămână viitoare să facem protocolul. Construcția unui astfel de patinoar este undeva între 5 și 6 luni. Deci pe termen mediu s-ar putea asigura condiții de antrenamente. Pe termen lung problema este asigurată de noul patinoar. Acum rămâne de văzut ce facem pe termen scurt„, a afirmat Hreapcă.
Întrebat dacă suma de 27 de milioane de euro pe care primăria o va investi în noul patinoar nu este prea mare, Hreapcă a precizat că noua constucție va fi compusă dintr-un patinoar, o sală multifuncțională, un bazin semiolimpic și un centru de recuperare medicală: „Noi nu vorbim despre un patinoar. În locul structurii actuale va apărea un patinoar, un bazin semiolimpic, destinat copiilor în primul rând, nu sportului de performanță, o sală de joc, multifuncțională, baschet, volei, handbal și un întreg aparat de recuperare pentru cei care au probleme după sport, dar destinat oamenilor care nu fac sport de performanță. În 27 de milioane de euro sunt construite toate acestea, cred că vom ajunge la o cifră extrem de corectă. Din punctul de vedere al costurilor stăm foarte bine. Sperăm totodată acoperișul să-l face așa cum l-am gândit noi, vara să fie folosit pentru skate și role și iarna să fie pentru placă. Iar pe partea dinspre lac va fi un perete pentru cățărare. Vrem să ducem complexul de la Lia Manoliu către ceea ce ar trebui să fie, un centru de performanță„.
Sportivii de la cele șapte cluburi de patinaj artistic din București se antrenează de aproximativ un an în mall-uri, singurul patinoar din Capitală, „Mihai Flamaropol”, fiind închis în martie 2013 din cauza restanțelor la utilități în valoare de 1,2 milioane de lei. Peste 150 de patinatori de performanță și 500 de hocheiști legitimați nu au unde să se antreneze în București, singurele soluții pentru a practica în continuare sportul fiind patinoarele din mall-uri sau naveta la Brașov, oraș cu două patinoare la standarde de competiție.
Conform declarațiilor angajaților de la Patinoarul Mihai Flamaropol pentru MEDIAFAX, baza sportivă este funcțională, toate instalațiile de producere a gheții putând fi puse în funcțiune după o simplă revizie.
Patinoarul „Mihai Flamaropol” din Capitală a fost închis în luna martie a anului trecut ca urmare a sistării furnizării utilităților, Ministerul Tineretului și Sportului luând această decizie după ce administratorul patinoarului de la acea dată, Federația Română de Hochei pe Gheață, a întârziat plățile și a acumulat restanțe la facturile către Enel și Apa Nova în sumă totală de 1,2 milioane de lei.
La solicitarea Primăriei Municipiului București (PMB), Guvernul a dispus în luna decembrie a anului 2013 trecerea patinoarului artificial „Mihai Flamaropol” și a terenului în suprafață totală de 26.350 de metri pătrați, de la Ministerul Tineretului și Sportului în administrarea Consiliul General al Primăriei Municipiului București (CGMB). Primăria se obligă ca după demolare să refacă patinoarul „la standardele secolului XXI”. În momentul de față se efectuează un studiu pentru construirea unui nou patinoar, termenul de finalizare a lucrărilor fiind estimat pentru sfârșitul anului 2015.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER